Příprava kávy na našich espresso přístrojích je snadná a nevyžaduje žádných odborných znalostí z oboru. Snad jen trochu cviku. Zde Vám řekneme pár základních věcí, které je třeba pro správný začátek.
- Bez čerstvě upražené a ČERSTVĚ namleté kávy ani nezačínejte, byli byste zbytečně zklamáni výsledkem !
- zapněte Váš přístroj na espresso a nechte ho minimálně 3 min. nahřát na provozní teplotu - teplota v boileru by se měla stabilizovat
- pokud máte na přístroji teploměr na teplotu vody v boileru, bude pro Vás kontrola jednodušší, většina výrobců nastavuje termostat kolem 90°C.
- mezitím, než se přístroj zahřeje, umelte si ve Vašem mlýnku kávu a utlačte tamperem.
- propusťte si trochu vody - cca 3-4 sekundy hlavou přístroje, abyste ji jednak pročistili a jednak abyste zkontrolovali funkčnost
- chvilku počkejte (cca 10sec) než přístroj znovu nastaví správnou teplotu v přístroji
- utáhněte páku v přístroji - pevně, nesmí být volná
- ihned extrahujte
- cca 25 sec. nechte extrahovat. Káva by měla téci velice tenkým proudem a mělo by jí být cca 20-30ml
Pokud nejste s výsledkem spokojeni, manipulujte s množstím kávy v páce a s hrubostí namletí, po vyndání páky z přístroje by Vám měl vypadnout pevný puk.